Fagioli al Fiasco

Bonen spelen een belangrijke rol in de Toscaanse keuken. Dit blijkt wel uit de bijnaam voor de inwoners van Toscane: Mangiafagioli (bonen eters). Je ziet het dan ook veel op de menukaart terug. Als bijgerecht, als soep, maar ook als hoofdgerecht. Het meest bekend is Fagioli al Fiasco, waarbij de geweektebonen, samen met o.a. salie, knoflook, peper en olijfolie langdurig worden gekookt in een fles. Traditioneel was dit de dikbuikige met riet beklede Chiantifles, wel ontdaan van het riet en de wijn natuurlijk.

Bistecca alla Fiorentina

Voor een vleesliefhebber is de Bistecca alla Fiorentina het summum van lekker eten. Een trip naar Florence kan dan ook niet zonder een bezoek aan een restaurant waar deze lekkernij nog op traditionele wijze wordt bereid.

Het vlees komt van het witte Chianinarund, het grootste runderras ter wereld. Door een minimale rijping van 2 tot 3 weken wordt smaak en zachtheid van het vlees gegarandeerd. De ideale bistecca wordt ‘rare’ gebakken op de (houtskool)grill, heeft een dikte tussen de 4 en de 6 cm en weegt zo’n 1 tot 1,5 kg. Echt een gerecht om met vrienden te delen! Een Brunello of een Vino Nobile di Montepulciano past hier uitstekend bij.

Cinghiale

Het wilde zwijn is zeer geliefd in de Toscaanse keuken. Gebakken in de oven of als langzaam gegaard stoofvlees.

Een echte klassieker is Pappardelle al Ragù di Cinghiale, waarbij de ragù – van in rode wijn gemarineerde cinghiale – over de brede linten pasta gaat.

Pici

Naast pappardelle is ook Pici een typisch Toscaanse pasta. Pici lijkt op een dikkere versie van spaghetti en wordt meestal met een bolognesesaus geserveerd.

Trippa alla Fiorentina

De traditionele Toscaanse keuken is een eenvoudige boerenkeuken, waarbij niets wordt weggegooid. Ook orgaanvlees niet. Sterker nog: trippa is één van de populairste gerechten van Florence en omstreken. De in groentebouillon zachtgegaarde pens kom je in veel gerechten tegen. Ook op een broodje bij de vele streetfood-kraampjes is het erg populair, waar het ook wel onder de naam Lampredotto wordt verkocht.

Op de menukaart is de trippa alla Fiorentina het meest bekend. De pens wordt samen met selderij, knoflook, ui, wortel en tomaat langzaam gekookt en geserveerd met aardappelen of cannellini-bonen in olie.

Crostini Toscani

Het aan beide zijden geroosterde toastje is een geliefde begeleider bij een lekker glas wijn op het terras. Bij de Crostini Toscani is de toast belegd met een pastei van kippenlever.