Bezorgkosten: €4,95
Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-*
De Fransen hebben champagne, de Italianen prosecco. Beide lekkere mousserende wijnen, toch zijn er verschillen, waarvan het belangrijkste natuurlijk de druiven zijn. Voor prosecco wordt de druif Glera gebruikt (minimaal 85%), die ook wel Prosecco genoemd wordt.
Prosecco is een jonge, frisse, fruitige mousserende wijn. Over het algemeen Iets fruitiger dan champagne en daardoor wat toegankelijker.
De tweede gisting vindt bij prosecco meestal plaats in een gesloten druktank (methode charmat) en minder op fles (methode traditionnelle) zoals bij champagne.
Prosecco DOC mag geproduceerd worden in Veneto en Friuli-Venezia Giulia. In de heuvels van Treviso zijn er ook twee DOCG’s: Prosecco Colli Asolani en Prosecco di Conegliano Valdobbiadene Superiore di Cartizze.
Prosecco Spumante is er in vier varianten: extra brut, brut, extra dry en dry, waarbij dry het hoogste restsuikergehalte heeft en dus de meest zoete variant is.
Eén van de bekendste wijnen van Italië is de Pinot grigio. Van deze populaire druif wordt in veel landen wijn gemaakt, zoals Pinot gris in Frankrijk en Grauburgunder in Duitsland.
Het terroir en het klimaat zorgen wel voor verschillen in smaak. De Pinot grigio uit Noord-Italië is vooral populair vanwege zijn frisse en kruidige citrus smaak met een licht zoetje. De wijn is een echte allemansvriend, die het vooral goed doet op warme dagen op het terras, omdat hij lekker koud geserveerd kan worden en prima past bij de Italiaanse borrelhapjes.
Het paradepaardje van de witte wijn in Veneto is de Soave. De wijn is vernoemd naar de gelijknamige stad ten oosten van Verona en wordt gemaakt van de Garnanega druif (minimaal 70%), eventueel aangevuld met Chardonnay, Pinot bianco en Trebbiano.
Het is een volle, aromatische, maar toch frisse wijn. In zowel de geur als de smaak herken je perzik, meloen, sinaasappelschil en soms abrikoos en gekonfijt fruit.
Soave classico: Binnen het wijngebied Soave ligt de subzone Classico, het centrale en meest historische deel van het wijngebied. De wijngaarden uit deze zone liggen op de vulkanische heuvels. Hierdoor heeft de wijn meer complexiteit met veel mineralen. Wijn uit deze zone draagt de naam Soave Classico en behoort tot de betere Soave wijnen.
Soave Superiore: Door de enorme populariteit van Soave is in de jaren 70 het productiegebied fors vergroot, ook met kwalitatief mindere gebieden. In een poging het kaf van het koren te scheiden is in 2001 het herkomstgebied Soave Superiore DOCG opgericht. Dit gebied is kleiner en de wijn moet aan strengere eisen voldoen, waaronder een minimale rijping van 8 maanden.
Een aantal bekende wijnhuizen (vooral uit het classico gebied) vonden de nieuwe regels en de beperking van het herkomstgebied niet ver genoeg gaan. Uit protest hiertegen blijven ze de Soave DOC (classico) kwalificatie gebruiken.
Soave Superiore Riserva: Deze naam wordt gegeven aan een Soave Superiore met een minimale rijping van 24 maanden, waarvan minimaal 3 maanden op fles.
Uit het Soave gebied komt ook een zoete dessertwijn, de Recioto. Voor deze wijn wordt ook de Garnanega druif gebruikt, met dit verschil dat de druiven eerst worden gedroogd. De zoete wijn wordt vaak gedronken bij het dessert en is heerlijk bij een zoet toetje, taartje of cake.
De witte Lugana wordt gemaakt van de druif Trebbiano di Lugana (ook bekend als Turbiana). Het is een krachtige, volle, frisse wijn met veel citrus-, gecombineerd met exotisch fruit en met een mooie balans. Heel lekker bij vis, maar ook top op het terras. De wijngaarden liggen op de grens van Lombardije en Veneto ten zuiden van het Gardameer, dus genoeg schitterende locaties om de wijn te drinken. En op de boot misstaat hij al helemaal niet.
Deze wijn is een nog vrij onbekende in het enorme aanbod van heerlijke wijnen uit Noord Italië, maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren. Dus grijp snel je kans, voordat het grote publiek deze wijn ontdekt.
Bardolino Superiore: Deze wijn heeft minimaal 12 maanden houtrijping gehad en heeft een hoger alcoholpercentage dan de gewone variant. Dit maakt hem over het algemeen iets complexer. Bardolino Superiore heeft een DOCG kwalificering.
Valpolicella is de populairste rode wijn uit Veneto. De druiven, die voor de wijn worden gebruikt, zijn Corvina Veronese, Rondinella en Molinara. De Corvina is de belangrijkste druif (60% tot 80%) en geeft de wijn body en structuur.
Valpolicella is er in verschillende kwaliteitsniveaus. Vruchtbare terroirs met een hoge productie per hectare zorgen vaak voor lichte bulkwijn. In de hoger gelegen koudere gebieden krijgen de druiven beter tannines en de wijn een hoger niveau. Meestal is de prijs een goede indicator voor de kwaliteit.
Valpolicella: De standaard Valpolicella is een jonge, lichtrode, niet al te zware wijn, met een bittertje en lichte kersensmaak. De wijn is een prima begeleider van pastamaaltijden, pizza, risotto en zelfs van vis.
Valpolicella Classico: Dit is Valpolicella uit het oorspronkelijke Valpolicella-gebied, dat in het noordwesten van het huidige gebied ligt. Door strengere eisen en een hogere ligging wordt wijn uit het classico gebied vaak beter aangeschreven. Maar let op: een aantal van de beste wijnhuizen ligt juist meer in het oosten, richting Soave. Dus proef zelf.
Valpolicella Superiore: Dit is Valpolicella (classico), die minimaal één jaar houtrijping heeft gehad en een minimaal alcoholpercentage van 12% heeft. Hiervoor zijn de betere druiven, die geschikt zijn voor langere rijping, gebruikt.
Valpolicella Ripasso (classico, superiore): Ripasso betekent letterlijk opnieuw passeren. De Valpolicella krijgt na de normale gisting een tweede gisting op de droesem van de Amarone wijn. Hierdoor krijgt de wijn meer kleur, geur, smaak en ook een hoger alcoholpercentage. Kortom een vollere wijn met meer karakter.
Door dit productieproces wordt Valpolicello Ripasso liefkozend ook wel baby amarone genoemd. Natuurlijk niet zo goed als de echte topwijn van Veneto, maar door de lagere prijs wel een aantrekkelijk alternatief.
Een andere methode om een betere kwaliteit Valpolicella te krijgen, is om bij de productie voor een deel gedroogde druiven te gebruiken. Ook dit is een prima alternatief voor de relatief dure Amarone.
De Amarone della Valpolicella is de grote trots van de streek. De druiven komen altijd van de mooiste trossen van de beste wijngaarden. Ze worden zorgvuldig geselecteerd en met de hand geplukt, zodat de druiven niet beschadigen.
Voordat er wijn van wordt gemaakt, worden de druiven gedroogd in donkere, goed geventileerde schuren. Door het drogen verliezen de druiven 25 tot 40% vocht, waardoor de concentratie van suiker, aroma- en smaakstoffen toeneemt. De hoeveelheid wijn neemt hierdoor natuurlijk ook flink af, waardoor Amarone geen goedkope wijn is. Na het persen en de langzame gisting, laat men de Amarone verder rijpen op grote fusten of op kleinere barriques. De minimale rijpingsperiode is 2 jaar.
Het resultaat mag er zijn: een fruitige, droge, zware rode wijn, die lang bewaard kan worden en wordt beschouwd als één van de beste DOCG wijnen van Italië.
Het minimale alcoholpercentage is 14%, maar een alcoholpercentage van 15% en hoger komt ook voor.
riserva: Een Amarone riserva moet minimaal 4 jaar rijpen.
Ook deze wijn is van gedroogde druiven gemaakt. In tegenstelling tot de Amarone wordt deze wijn in kleine fusten en bij een lage temperatuur bewaard. Hierdoor gist de wijn niet verder, waardoor de restsuikers bewaard blijven. Het resultaat, na een minimale rijping van 25 maanden, is een zoete dessertwijn met een alcoholpercentage van rond de 12%. Een heerlijk wijn om met een kaasplateau nog lang na te tafelen!