Sé do Porto

Midden in het hart van het historisch centrum, duidelijk zichtbaar op een rotspunt, waakt hoog boven Porto, de kathedraal Sé over de stad. De kathedraal uit de 12e eeuw is één van de oudste gebouwen van Porto en een absolute aanrader, al was het alleen maar om het Terreiro de Sé, het plein dat een fenomenaal uitzicht biedt over de stad eronder. Kortom, de perfecte plek om de verkenningstocht van Porto te beginnen.

Vanaf het plein kun je een mooie wandeling maken richting de rivier de Douro. Onderweg slenter je door een doolhof van nauwe, steile middeleeuwse steegjes, waar het wasgoed boven je te drogen hangt. De in pasteltinten geschilderde, met azulejo-tegels versierde huizen van de sfeervolle oude volkswijk, is een lust voor het oog.

Ribeira

Ribiera (rivieroever) is het gedeelte van het historisch centrum dat aan de rivier de Douro ligt. Het is het oudste deel van Porto met als centrale plek het Praça de Ribeira. Dit marktplein is al sinds de middeleeuwen het commerciële hart van de stad. Na de uitbreiding en het neerhalen van de stadsmuur in de 19e eeuw heeft het plein tegenwoordig vooral de functie van een groot terras.

Aan je linkerhand vanaf het plein ligt de Cais Ribeira. De bekende boulevard langs de Douro met veel restaurants en terrassen met parasols. Een prima locatie om eens lekker uit te rusten en in het zonnetje te genieten van al het lekkers dat de lokale keuken van Porto te bieden heeft. Zittend aan het water, met een schitterend uitzicht op de Barcos Rabelos – de boten waar vroeger de port mee werd vervoerd -, de statige Dom Luis I brug en de vele porthuizen aan de overkant van de rivier.

Vanaf de Praça de Ribeira ligt aan je rechterhand de Cais Estiva, het rustige stuk van de boulevard. Minder parasols, maar gezellige restaurants en wijnbarretjes.

Ponte Luís I

Kenmerkend voor Porto is de Ponte Luís I. De 172 meter (boven 385 meter) lange brug verbindt de stad Porto met het tegenovergelegen Caie. De brug heeft twee lagen. Het benedendek is voor het autoverkeer en het bovendek voor de tram. Voetgangers kunnen van beide lagen gebruik maken waardoor het beklimmen van de steile hellingen beperkt wordt. Vooral het bovendek is geliefd bij fotografen omdat je vanaf hier een schitterend panoramisch uitzicht hebt over de stad.

De brug, die als bijnaam “de liggende Eiffeltoren” heeft, is in 1886 ontworpen door de Belg Théophile Seyrig. Eerder in 1877 was hij samen met Gustave Eiffel verantwoordelijk voor het ontwerp van de Ponte Maria Pia, een spoorbrug 1 kilometer stroomopwaarts. De bruggen lijken erg op elkaar en worden daardoor vaak verward.

Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia is de thuishaven van de handel in port. Al eeuwenlang wordt de jonge port vanuit de achterliggende vallei via de rivier aangevoerd om hier te rijpen in koele vochtige kelders op de noordhelling. De meeste porthuizen organiseren rondleidingen met na afloop een mogelijkheid hun port te proeven. Aangezien de port hier alleen wordt opgeslagen is de rondleiding vrij kort, maar daardoor des te meer tijd om te proeven!

Uitgebreid port proeven kan natuurlijk ook aan de Avenida Diogo Leita, de overburen van de Cais Ribeira. Een prima plek om op het terras nog na te genieten van alle bezochte porthuizen en je kennis  d.m.v. een wijnflight te vergroten. Een wijnflight zijn meerdere glazen met proefhoeveelheden, waardoor je de verschillende soorten port kunt vergelijken. Probeer eens een flight beginnend met een gewone tawny en eindig met een “40 year old tawny”. Proef het verschil!

Ook is Porto één van de weinige plekken waar je een vintage port per glas kan bestellen. Vintage port wordt gezien als de koning van de port. Zeker proberen dus!

Het mooiste uitzicht over de stad heb je bij het Mosteiro da Serra do Pilar. Je bereikt het klooster via de gondel Teleférico de Gaia of via het bovendek van de Ponte Luís I, maar het leukste is natuurlijk zelf omhoog klauteren langs de vele porthuizen. Eenmaal boven heb je als extra beloning nog een leuk parkje om weer helemaal bij te komen bij voorkeur met een lekkere picknick. ‘s Avonds met een flesje port romantisch naar de zonsondergang kijken kan natuurlijk ook!

Baixa

Baixa is de naam van het nieuwe centrum van Porto dat om het middeleeuws historisch centrum is gebouwd. Het hart wordt gevormd door Praça da Libertade en de promenade Avenida dos Aliados.

Ten oosten van Baixa ligt de moderne winkelstraat Rua Santa Catarina, een moderne winkelstraat met veel internationale merken. Aan de zuidkant van de winkelstraat ligt het Praça de Batalha. Een heerlijk plein met terras, waar het altijd gezellig druk is. Een prima plek dus om bij te komen van het shoppen. Aan dit plein ligt ook de Igreja de Santo Ildefonso. Deze kerk valt vooral op door de vele azulejo tegels tegen de gevel.

Marcado Bolhao

Zoals de meeste Zuid-Europese steden heeft ook Porto een lokale markt. En de Marcado Bolhao is zeker een bezoekje waard. De markthal uit begin vorige eeuw heeft twee verdiepingen en verkoopt alle streekproducten, allemaal netjes uitgestald. Honger gekregen? Lunchen kan in de markthal of in een confeitaria erbuiten voor een espresso met Pastel de Nata. Deze Portugese lekkernij staat ook wel bekend als Pastéis de Nata, mocht u er aan één niet genoeg hebben!

Uitgaan

De westkant van de Avenida dos Aliados komt vooral ‘s avonds tot leven. Rond de straten Galeria de Paris en de parallelstraten Cândido dos Reis en de Conde de Vizela is het ‘s avonds gezellig druk. In de buurt zijn ook genoeg restaurants en wijnbarretjes.

Rua das Flores

Levendige winkelstraat met veel kleine souvenirwinkeltjes, restaurants, wijnbarretjes, terrasjes en ook straatartiesten. Sinds 2015 is deze straat voetgangersgebied en daardoor erg populair.

Aan de oostkant van de straat ligt het station São Bento. Aan de westkant Mercado Ferreira Borges, de oude markthal, die nu dienst doet als expositiehal en restaurant en het Palácio da Bolsa, met zijn indrukwekkende interieur.

Torre dos Clérigos

Een letterlijk hoogtepunt van de stad is de Torre dos Clérigos. Bij helder weer heb je vanaf deze toren een mooi uitzicht over de stad en de omgeving.

Azulejos

Kenmerkend voor Porto zijn de azulejo-panelen. Je vindt de tegels overal in de stad als versiering op kerken en gevels van gebouwen.

Toplocatie is de stationshal van station São Bento, waar meer bezoekers voor de azulejos komen dan voor de trein. Op maar liefst 20.000 tegels worden historische gebeurtenissen van Porto afgebeeld.

Ook de Igreja de Santo Ildefonso is populair bij fotografen. De hele gevel van deze kerk is versierd met azulejo tegels.