De Baskische keuken

In San Sebastian draait alles om lekker eten en drinken in een gezellige sfeer. Met aparte woorden voor een laat ontbijt, een vroege lunch en een late lunch, kent de Baskische taal dan ook geen drie, maar zes eetmomenten per dag. Niet zo verwonderlijk met alle lekkere vis en zeevruchten uit de Golf van Biskaje en een overvloed aan vlees, wild, groente en peulvruchten uit de Ebro vallei. Spaanse en Franse invloeden zijn er wel, maar door de omliggende bergen en de eigenwijsheid van de Basken heeft de keuken een eigen identiteit behouden.

Jamón Ibérico in Marcato de San Martin
Vismarkt in San Sebastian

Pintxos

Een hapje dat altijd kan zijn pintxos. Traditioneel is een Pintxo een stukje brood met verschillende verse, luxe ingrediënten met een prikker erdoor om het geheel bij elkaar te houden. Na afloop het aantal prikkertjes tellen en afrekenen.

Naast de traditionele pintxo laat de chef tegenwoordig nog veel meer zien. Van simpele warme hapjes zonder stokbrood tot pintxos 2.0. Ware kunstwerken, miniatuur haute cuisine, die in een sterrenrestaurant niet zouden misstaan.

Txikiteo

Het aantal pintxos- barretjes en restaurants in San Sebastian is oneindig. Welke het beste is, is dan ook onmogelijk te zeggen. Daar hebben ze in San Sebastian een oplossing voor gevonden: Een Txikiteo! Tijdens deze gastronomische wandeltocht loop je van pintxobar naar pintxobar.

Naast de enorme keuze aan pintxos heeft iedere bar ook een eigen aanrader of “speciality”, dus variatie genoeg. Uiteraard ontbreekt de wijn ook niet. Txakoli, Rioja, allemaal voor een prijs waardoor je makkelijk een tweede glas neemt. Voorwaarde is wel dat je niet te lang blijft hangen. Hapje, drankje en op naar de volgende bar.

Veel restaurants gaan pas om 21.00 uur open voor het diner, dus je hebt tijd genoeg. Al zal je niet de eerste zijn die het avondeten laat voor wat het is en gewoon tot sluitingstijd door gaat met de Txikiteo.

Pintxobar San Sebastian
Txakoli op traditionele wijze ingeschonken
Warme Pintxo

Txoko

Koken zit de Basken in het bloed. En waar in vele gebieden alleen Mamá in de keuken staat, is koken in Baskenland een mannenaangelegenheid. Ze hebben er zelfs kookclubs voor. Deze Txokos zijn gastronomische broederschappen waar mannen samenkomen om te koken, te socializen en natuurlijk om te eten en te drinken. Traditioneel zijn deze broederschappen gesloten voor vrouwen en buitenstaanders.
Het woord Txoko heeft – hoe kan het ook anders – een visserstraditie. Het verwijst naar de verscholen hoekjes in de haven waar de vissers en de havenmedewerkers bescherming zochten tegen de wind en regen. Uiteraard is dit ook de perfecte plek om iets te eten.

Basque Culinary Center

Dit opleidingsinstituut opende in 2011 haar deuren met als doel het opleiden van een nieuwe generatie aanstormend talent. Op deze manier probeert men het hoge niveau van de Baskische keuken te waarborgen, maar ook de ontwikkelingen op internationaal gebied scherp in het oog te houden.

De gastronomische faculteit is opgericht in samenwerking met de universiteit van Mongragon en een aantal Spaanse top-chefkoks. Met maar één andere gastronomische universiteit in Europa benadrukt dit nog maar eens het succes van de Baskische keuken.

Op het Center worden ook kookcursussen georganiseerd voor enthousiaste (minder getalenteerde) liefhebbers en toeristen.

Vis eten in Getaria
Verse vis van de grill, Getaria
[/tab]