Bezorgkosten: €4,95
Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-*
Basken zijn trots op hun eigen wijn: de Txakoli! Deze jonge witte wijn is lekker fris, licht prikkelend en met een zuurtje, waardoor hij goed past bij vette vis zoals tonijn of zoute ansjovis. Van pintxo bar tot en met het beste Michelin sterrenrestaurant, overal staat ‘ie op de kaart. Dus een absolute must drink!
De wijn wordt gemaakt van de Hondarribi Zuri druif en wordt op traditionele wijze van grote hoogte in het glas geschonken zodat alle smaken in een keer vrij komen. Dit kan een wijnglas zijn, maar eigenlijk hoort het een glas te zijn dat vaak wordt omschreven als een bloemvaas! Je drinkt hem vooral koud en door het lage alcoholpercentage van tussen de 9,5 en de 11,5% procent kun je gerust een slokje en een pintxo meer nemen.
Er zijn 3 herkomstgebieden, maar de meeste wijnen komen uit de DO Chacoli de Getaria (Getariako Txakolína) en dan vooral uit de kustplaatsen Getaria en Zarautz ten westen van San Sebastian.
Baskenland
Baskenland
Baskenland
Baskenland
Baskenland
La Rioja is de meest toonaangevende wijnstreek van Spanje.
Rode Rioja is meestal een assemblage van verschillende druiven met als belangrijkste Tempranillo, eventueel aangevuld met druiven als Garnacha, Mazuelo en Graciano. De naam Tempranillo is een verwijzing naar het snelle rijpen van de druif. Rioja is een vrij zachte volle rode wijn, fruitig van smaak en met lichte tannines. Naarmate de wijn langer rijpt (op fles en eikenhout) zal hij complexer worden, meer tannine krijgen en een mooie ronde smaak ontwikkelen.
Voor de rode Rioja geldt de volgende rijpingsperiode:
Veel bodega’s hanteren eigen richtlijnen voor de ontwikkeling van hun wijn, waarbij ze langere rijpingsperioden hanteren dan minimaal voorgeschreven is. Een trend is ook de rijpingsaanduiding niet meer op de fles te vermelden, maar helemaal te vertrouwen op de goede naam en faam van het wijnhuis.
Voor de witte Rioja en de Rosado (rosé) gelden bovenstaande regels ook, maar zijn minder streng.
Rioja
Heraclio Alfaro
Marqués de Riscal
Beronia
Luis Cañas
Izadi
Bodegas Muga
Rioja
Marqués de Riscal
Beronia
Bodegas Muga
Bodegas Ysios
Luis Cañas
Baskenland
Rioja kent niet alleen rode wijn, maar ook witte. Voor Rioja Blanco mogen verschillende witte druiven worden gebruikt, maar minstens 51% van de wijn moet uit Viura bestaan. Malvasia is een veel gebruikte druif ter aanvulling, maar witte Rioja gemaakt van 100% Viura komt ook steeds meer voor.
Jonge Rioja is een droge fruitige wijn met een smaak van groene appels en een citruszuurtje. Een heerlijke wijn voor op het terras.
Witte Rioja is ook heel geschikt om te laten rijpen op eikenhout. Het maakt de wijn voller en complexer en geeft hem z’n kenmerkende boter- en vanillesmaak. De reserva en gran reserva behoren tot de topwijnen van Spanje.
Bodegas Muga
Baskenland
De Rioja rosado is meestal een blend van verschillende druivensoorten. Veel rode- en witte druivensoorten mogen hiervoor worden gebruikt, voorwaarde is wel dat minimaal 25% bestaat uit de druiven Tempranillo, Garnacha Tinta, Graciano, Mazuelo en Maturana Tinta.
Een andere bepaling is dat de druiven Verdejo, Chardonnay en Sauvignon blanc niet mogen overheersen in de uiteindelijke blend.
Marqués de Riscal
Bodegas Muga
Bodegas Muga
Rioja was de eerste wijnstreek, die de status Denominación de Origen (DO) kreeg. (1925). In 1991 volgde de status van Denominación de Origen Calificada (DOCa), de status voor wijnen van de hoogste kwaliteit.
Het wijngebied is groter dan alleen de gelijknamige provincie La Rioja. Ook delen van Baskenland en Aragon behoren tot dit gebied.
Het Riojagebied bestaat uit 3 subzones:
Halverwege de 19e eeuw verwoeste de druifluis (phylloxera) de meeste Europese wijngebieden. Beschermd door de Pyreneeën bleef Spanje lange tijd hiervan gevrijwaard. Dit leidde ertoe dat veel Franse wijnmakers met hun kennis van wijn naar Spanje trokken om daar hun beroep voort te zetten. Veel wijnmakers uit de Bordeaux streken neer in de Riojastreek en introduceerden de “Bordeaux-methode”. Deze Franse invloed heeft de kwaliteit een flinke stimulans gegeven. Ook de kalk- kleibodem en de hoogte van het gebied (koeler) in combinatie met de trechtervorm van de Ebrovallei maakt het gebied ideaal voor wijnbouw.