Parte Vieja

Onder de beschutting en de bescherming van Monte Urgull ligt het Parte Vieja, het oude deel van de stad. Met aan de oostkant de rivier Urumea en aan de westkant de baai La Concha.
Parte Vieja is het kloppend hart van de stad met ontelbare barretjes en restaurants. Het kleine centrum is prima lopend te verkennen. Centraal in de stad ligt Plaza Constitucíon. Het centrale plein met veel gezellige terrasjes, omringd door over het plein uitkijkende balkons. Vooral rond borreltijd stroomt de stad vol en vullen de straten zich met pratende, lachende en borrelende mensen, die zich tot in de kleine uurtjes tegoed doen aan Pintxos en Txakoli! De Baskische tapas en de lokale wijn.

In “het rampjaar 1813″ is San Sebastian door Engelse en Portugese troepen heroverd op de Fransen die de stad in 1794 hadden bezet. Bij die “bevrijding” is de stad geplunderd en in brand gestoken. De stad is herbouwd waardoor het Parte Vieja dus eigenlijk helemaal niet zo oud is.
Tegen Monte Urgull ligt de straat 31 de Agusto, de enige straat die gespaard is bij de brand van 1813. Aan de ene kant van de straat de Basiliek van Santa Maria en de verderop gelegen haven. Aan de andere kant de San Vicente kerk, met daartegenover het San Telmo museum. Ook een markt ontbreekt niet. Mercado La Bretxa staat op de plek waar in 1813 de troepen door de stadsmuur braken. Hoewel het er van binnen meer als een supermarkt uitziet, zie je buiten en in de kelder nog menig chefkok langs alle mooi uitgestalde verse producten lopen.

Groentestal op de Mercado La Bretxa
Pintxos en wijn in het historisch centrum Parte Vieja

Barrio Romántico (El Centro)

Met de stijgende populariteit en welvaart van San Sebastian neemt ook de behoefte aan meer ruimte toe. In 1864 is de stadsmuur afgebroken en de stad naar het zuiden uitgebreid. El Centro is ontworpen naar Franse stijl.

Op de plek van de stadsmuur loopt nu een levendige boulevard. Met aan het einde het gemeentehuis met uitzicht op het Alderdi Eder park. Het gemeentehuis is oorspronkelijk gebouwd als casino en is misschien daarom wel een van de mooiste gebouwen van de stad. Aan de andere kant het Victoria Eugenia theater en het María Christina hotel. Ongeveer halverwege ligt het provinciehuis met het eerste openbare park van de stad: Plaza de Gipuzkoa.

Het nagenoeg autovrije gebied rondom de Buen Pastor kathedraal is het terrein van de shoppers. Gezellige winkelstraatjes met chique kledingwinkels, snuisterijen zaakjes, souvenir- en delicatessenwinkels en natuurlijk pintxo restaurants. Leef je uit! Genoeg van al het shoppen? Zoek een plein of terrasje om lekker in de zon bij te komen.

Braderie in San Sebastian
Terrasje in de schaduw, San Sebastian

Gros

Begin 20e eeuw kreeg Tomás Gros de opdracht om de zandvlakte ten oosten van de stad te ontwikkelen. Zo ontstond een mooie woonwijk die zijn naam draagt.

Na de renovatie, halverwege de jaren 90, is de populariteit enorm toegenomen. Het strand Zurriola is met zijn hoge golven het gebied van de surfers en ook de boulevard en de rest van de wijk is door de jongeren ingenomen. De wijk straalt een frisse levendige sfeer uit en natuurlijk ook aan leuke straatjes, pleintjes, barretjes en pintxo restaurants hier geen gebrek.

Don Quichot en Sancho Panza in San Sebastian
Strand La Concha vanaf de boulevard

La Concha

La Concha (schelp) dankt haar naam aan de vorm van de baai en staat bekent als één van de mooiste stedelijke stranden in de wereld. Toen in 1845 koningin Isabel II  San Sebastian koos om de zomermaanden door te brengen, ging het snel met de populariteit. De Aristocratie en de internationale jet-set volgden en al snel kreeg La Concha de bijnaam “de Koningin van alle stranden”.

Langs de gehele baai loopt een hoger gelegen boulevard met een kenmerkend wit hekwerk als railing. De totale lengte van de boulevard is 6 km en loopt van Peine del Viento aan de voet van Monte Igueldo tot aan Construcción Vacía aan de voet van Monte Urgull. Nog niet uitgewandeld? Je kunt nog helemaal langs de kust doorlopen naar Punta de Monpás ten oosten van Zurriola.

Het strand wordt onderbroken door het Miramar paleis. Vanuit de tuinen heb je een schitterend uitzicht over de baai.

Ten oosten van het paleis ligt het strand la Concha dat helemaal doorloopt tot het gemeentehuis in het centrum. Halverwege ligt La Perla, een wereldberoemd badhuis uit vroeger tijden met een groot terras en een panoramisch uitzicht over de baai.

Ten westen van het paleis ligt het strand Ondarreta. Dit strand is breder en heeft minder golven dan La Concha. Het staat vooral bekend als familiestrand. Achter het strand en de boulevard ligt een park waar je verder tot rust kunt komen.

Isla de Santa Clara

Genoeg van de drukte op het strand van La Concha of Ondarreta? Midden in de baai ligt het eiland Santa Clara. Je kunt het zwemmend bereiken, maar ook per boot. Santa Clara heeft het enige op het zuiden gelegen strand van Baskenland. En ondanks dat het met een lengte van 30 meter maar een klein strand is, heeft het wel lifeguards en een bar! Op zoek naar nog meer rust? Klauter dan omhoog. In de bosrijke omgeving zijn voldoende picknicktafels om helemaal tot rust te komen. Weer bijgekomen? Loop dan verder omhoog naar de top voor een prachtig uitzicht over de stad.

Haven en centrum San Sebastian
Picknick op Monte Urgull met uitzicht op San Sebastian

Monte Igueldo

Monte Igueldo is de meeste westelijke berg van San Sebastian en ook de hoogste van de drie. Je kunt de top bereiken via de “Funicular Monte Igueldo”, een kabelbaan die al in 1912 werd geopend. Wandelaars die wel van een uitdaging houden, kunnen ook lopend naar de top. De haarspeldbochten leiden je langs de vuurtoren en onderweg heb je een prachtig uitzicht over de golf van Biskaje. Bij mooi weer kun je in de verte de haven en de wijngaarden van Getaria zien liggen.

Eenmaal op de top is het spectaculaire panoramische uitzicht over de baai en de stad een beeld dat voor altijd op je netvlies zal blijven staan. Het grote terras met een ietwat verouderd pretpark biedt voldoende uitzichtpunten. Voor het hoogste- en misschien wel het beste uitzicht over de stad moet je nog een paar treden extra lopen en wel die van de oude vuurtoren. Het is zeker de moeite waard!

Monte Urgull

De populairste berg van San Sebastian is Monte Urgull. De berg, met bovenop Castillo de la Mota, heeft eeuwenlang de stad en de haven beschermd tegen ongewilde indringers. Tegenwoordig is het een populaire toeristische trekpleister. Via verschillende, niet al te steile, slingerpaadjes kun je door het park omhoog klimmen. Onderweg historische uitzichtposten, kanonnen, bankjes en vanaf verschillende plekken een schitterend uitzicht over alle delen van de stad. Op de top van de berg tref je, naast een groot Christusbeeld, het oude kasteel waarin nu een museum is gevestigd over de geschiedenis van de stad.

Wijn drinken op het terras in El Centro
wandelen in Parque Christina Enea

Parque Cristina Enea

Genoeg van de stadse herrie en drukte? Zoals een echt stadspark hoort te zijn is Parque Christina Enea een groene oase van rust. Kronkelende paden leiden je langs een grote variëteit van exotische bomen en planten, zwanen en pauwen.