porto

In Porto stelt het ontbijt niet veel voor. Een kop koffie met doce (een zoet gebakje) of toast met boter volstaat. Dit laat genoeg ruimte voor een uitgebreide, meestal warme lunch. De porties zijn in Portugal over het algemeen vrij groot. Daarom zie je op de kaart soms twee verschillende prijzen staan. De lage prijs is voor een kleine portie en wordt vaak voor de lunch gebruikt. Het avondeten begint pas laat, meestal na 20.00 uur. Dus voldoende ruimte voor een lekker hapje en drankje op het terras.

Wanneer je door Porto wandelt, kun je onder één snack niet uit: de Francesinha! Dit is het Portugese antwoord op de Franse croque monsieur, zoals al een beetje uit de naam blijkt. Naast ham en kaas zitten er ook diverse soorten worst en geroosterd vlees in en het geheel wordt overgoten met een tomaten- biersaus. De snack wordt geserveerd met friet “on the side” en in sommige gevallen eronder.

Zin in een minder grote hap, pastéis de nata zijn de populairste zoete tussendoortjes van het land. Oorspronkelijk afkomstig uit Belém, een voorstad van Lissabon en daarom ook bekend als pastéis de Belém, maar inmiddels is deze custardlekkernij ook in Porto volop verkrijgbaar bij cafés en banketbakkerijen.

Meer zin in een borrelhapje? Zoek dan eens op de kaart onder Petiscos. Favoriet zijn de Bolinhos de Bacalhau of pastéis de Bacalhau. Deze “kabeljauwkroketjes” zijn heerlijk met een glas Vinho Verde!
Een andere topper is een enchido op een assador de Chouriço. een varkensworstje -meestal chouriço- geserveerd op een aardewerk bakje met alcohol, dat vervolgens op het terras wordt aangestoken. Rooster het worstje een paar minuten voor een heerlijke snack.

Tot slot natuurlijk speciale aandacht voor de port. Naast de bekende rode port is een witte of rosé port een lekker aperitief. Puur, maar minstens even lekker als cocktail. De bekendste is witte port met tonic, aangevuld met ijs en een schijfje citroen. Een andere zomerhit is witte port met ginger ale, aangevuld met een schijfje gember en een takje rozemarijn.

Als de naam van je stad “haven” betekent, dan is het niet vreemd dat vis een belangrijke rol speelt in de lokale keuken. De kabeljauw, gezouten en gedroogd (bacalhau) of alleen gedroogd (stokvis), is de populairste vis van het land. Je ziet hem in veel gerechten terugkomen. Als voorgerecht onder de naam Bolinhos de Bacalhau. Als hoofdgerecht is de Bacalhau à Brás een klassieker, waarbij de kabeljauw met ei en aardappel wordt geserveerd.

Een ander populair gerecht zijn de Sardinhas, bij voorkeur vers geroosterd boven een houtskoolvuur. De geur alleen al lokt je zo het restaurant binnen.