In San Sebastian draait alles om lekker eten en drinken. Pintxos, txakoli en het gegeven dat het elk moment van de dag borreltijd is, maakt van San Sebastian de ideale bestemming voor een lang weekend culinair genieten.

En tussendoor? De mooie baaien, witte zandstranden, een prachtige promenade, een koninklijk paleis, een eind 19e -eeuws romantic centre, historische vissersdorpjes en wandeltochten naar Monte Urgull en Monte Igeldo voor een schitterend uitzicht over de stad en natuurlijk een romantische zonsondergang.

Daarna snel terug naar het Parte Vieja voor een Txikiteo. Deze gastronomische wandeltocht door het oude centrum is een must do!! Struin door de nauwe straatjes en gezellig drukke pleinen van bar naar bar. Overal pratende-, etende- en drinkende mensen en binnen een enorme keuze aan de lekkerste pintxos en txikito. Probeer eens de tortilla gevuld met kabeljauw… of de Ibericoham met meloen… of de paprika met ansjovis en knoflook op stokbrood… of beter, probeer ze allemaal. Vergeet vooral de wijn niet! 🙂 De lokale witte Txakoli past hier perfect bij!

Meer behoefte aan een echt restaurant? Met 9 Michelin sterrenrestaurants (waaronder drie met 3-sterren) en de beste Rioja wijnen, kan ook de grootste liefhebber hier zeker een weekendje doorbrengen.

Nog meer genieten? La Rioja ligt op nog geen 2 uurtjes rijden. Huur een auto, rijd door de wijngaarden van deze beroemde wijnstreek, bezoek de plaatselijke markten, pleintjes en een paar bodega’s. Overnacht in een wijnhotel tussen de wijnranken of boek een hotelletje in de middeleeuwse binnenstad van Guardia, Haro of Logroño en geniet volop van de beste wijnen die Spanje te bieden heeft.

Parte Vieja

Onder de beschutting en de bescherming van Monte Urgull ligt het Parte Vieja, het oude deel van de stad. Met aan de oostkant de rivier Urumea en aan de westkant de baai La Concha.
Parte Vieja is het kloppend hart van de stad met ontelbare barretjes en restaurants. Het kleine centrum is prima lopend te verkennen. Centraal in de stad ligt Plaza Constitucíon. Het centrale plein met veel gezellige terrasjes, omringd door over het plein uitkijkende balkons. Vooral rond borreltijd stroomt de stad vol en vullen de straten zich met pratende, lachende en borrelende mensen, die zich tot in de kleine uurtjes tegoed doen aan Pintxos en Txakoli! De Baskische tapas en de lokale wijn.

In “het rampjaar 1813″ is San Sebastian door Engelse en Portugese troepen heroverd op de Fransen die de stad in 1794 hadden bezet. Bij die “bevrijding” is de stad geplunderd en in brand gestoken. De stad is herbouwd waardoor het Parte Vieja dus eigenlijk helemaal niet zo oud is.
Tegen Monte Urgull ligt de straat 31 de Agusto, de enige straat die gespaard is bij de brand van 1813. Aan de ene kant van de straat de Basiliek van Santa Maria en de verderop gelegen haven. Aan de andere kant de San Vicente kerk, met daartegenover het San Telmo museum. Ook een markt ontbreekt niet. Mercado La Bretxa staat op de plek waar in 1813 de troepen door de stadsmuur braken. Hoewel het er van binnen meer als een supermarkt uitziet, zie je buiten en in de kelder nog menig chefkok langs alle mooi uitgestalde verse producten lopen.

lees verder
Groentestal op de Mercado La Bretxa
Pintxos en wijn in het historisch centrum Parte Vieja

Barrio Romántico (El Centro)

Met de stijgende populariteit en welvaart van San Sebastian neemt ook de behoefte aan meer ruimte toe. In 1864 is de stadsmuur afgebroken en de stad naar het zuiden uitgebreid. El Centro is ontworpen naar Franse stijl.

Op de plek van de stadsmuur loopt nu een levendige boulevard. Met aan het einde het gemeentehuis met uitzicht op het Alderdi Eder park. Het gemeentehuis is oorspronkelijk gebouwd als casino en is misschien daarom wel een van de mooiste gebouwen van de stad. Aan de andere kant het Victoria Eugenia theater en het María Christina hotel. Ongeveer halverwege ligt het provinciehuis met het eerste openbare park van de stad: Plaza de Gipuzkoa.

Het nagenoeg autovrije gebied rondom de Buen Pastor kathedraal is het terrein van de shoppers. Gezellige winkelstraatjes met chique kledingwinkels, snuisterijen zaakjes, souvenir- en delicatessenwinkels en natuurlijk pintxo restaurants. Leef je uit! Genoeg van al het shoppen? Zoek een plein of terrasje om lekker in de zon bij te komen.

Braderie in San Sebastian
Terrasje in de schaduw, San Sebastian

Gros

Begin 20e eeuw kreeg Tomás Gros de opdracht om de zandvlakte ten oosten van de stad te ontwikkelen. Zo ontstond een mooie woonwijk die zijn naam draagt.

Na de renovatie, halverwege de jaren 90, is de populariteit enorm toegenomen. Het strand Zurriola is met zijn hoge golven het gebied van de surfers en ook de boulevard en de rest van de wijk is door de jongeren ingenomen. De wijk straalt een frisse levendige sfeer uit en natuurlijk ook aan leuke straatjes, pleintjes, barretjes en pintxo restaurants hier geen gebrek.

Don Quichot en Sancho Panza in San Sebastian
Strand La Concha vanaf de boulevard

La Concha

La Concha (schelp) dankt haar naam aan de vorm van de baai en staat bekent als een van de mooiste stedelijke stranden in de wereld. Toen in 1845 koningin Isabel II  San Sebastian koos om de zomermaanden door te brengen, ging het snel met de populariteit. De Aristocratie en de internationale jet-set volgden en al snel kreeg La Concha de bijnaam “de Koningin van alle stranden”.

Langs de gehele baai loopt een hoger gelegen boulevard met een kenmerkend wit hekwerk als railing. De totale lengte van de boulevard is 6 km en loopt van Peine del Viento aan de voet van Monte Igueldo tot aan Construcción Vacía aan de voet van Monte Urgull. Nog niet uitgewandeld? Je kunt nog helemaal langs de kust doorlopen naar Punta de Monpás ten oosten van Zurriola.

Het strand wordt onderbroken door het Miramar paleis. Vanuit de tuinen heb je een schitterend uitzicht over de baai.

Ten oosten hiervan ligt het strand la Concha dat helemaal doorloopt tot het gemeentehuis in het centrum. Halverwege ligt La Perla, een wereldberoemd badhuis uit vroeger tijden met een groot terras en een panoramisch uitzicht over de baai.

Ten westen van het paleis ligt het strand Ondarreta. Dit strand is breder en heeft minder golven dan La Concha. Het staat vooral bekend als familiestrand. Achter het strand en de boulevard ligt een park waar je verder tot rust kunt komen.

Isla de Santa Clara

Genoeg van de drukte op het strand van La Concha of Ondarreta? Midden in de baai ligt het eiland Santa Clara. Je kunt het zwemmend bereiken, maar ook per boot. Santa Clara heeft het enige op het zuiden gelegen strand van Baskenland. En ondanks dat het met een lengte van 30 meter maar een klein strand is, heeft het wel lifeguards en een bar! Op zoek naar nog meer rust? Klauter dan omhoog. In de bosrijke omgeving zijn voldoende picknicktafels om helemaal tot rust te komen. Weer bijgekomen? Loop dan verder omhoog naar de top voor een prachtig uitzicht over de stad.

Haven en centrum San Sebastian
Picknick op Monte Urgull met uitzicht op San Sebastian

Monte Igueldo

Monte Igueldo is de meeste westelijke berg van San Sebastian en ook de hoogste van de drie. Je kunt de top bereiken via de “Funicular Monte Igueldo”, een kabelbaan die al in 1912 werd geopend. Wandelaars die wel van een uitdaging houden, kunnen ook lopend naar de top. De haarspeldbochten leiden je langs de vuurtoren en onderweg heb je een prachtig uitzicht over de golf van Biskaje. Bij mooi weer kun je in de verte de haven en de wijngaarden van Getaria zien liggen.

Eenmaal op de top is het spectaculaire panoramische uitzicht over de baai en de stad een beeld dat voor altijd op je netvlies zal blijven staan. Het grote terras met een ietwat verouderd pretpark biedt voldoende uitzichtpunten. Voor het hoogste- en misschien wel het beste uitzicht over de stad moet je nog een paar treden extra lopen en wel die van de oude vuurtoren. Het is zeker de moeite waard!

Monte Urgull

De populairste berg van San Sebastian is Monte Urgull. De berg, met bovenop Castillo de la Mota, heeft eeuwenlang de stad en de haven beschermd tegen ongewilde indringers. Tegenwoordig is het een populaire toeristische trekpleister. Via verschillende, niet al te steile, slingerpaadjes kun je door het park omhoog klimmen. Onderweg historische uitzichtposten, kanonnen, bankjes en vanaf verschillende plekken een schitterend uitzicht over alle delen van de stad. Op de top van de berg tref je, naast een groot Christusbeeld, het oude kasteel waarin nu een museum is gevestigd over de geschiedenis van de stad.

Wijn drinken op het terras in El Centro
wandelen in Parque Christina Enea

Parque Cristina Enea

Genoeg van de stadse herrie en drukte? Zoals een echt stadspark hoort te zijn is Parque Christina Enea een groene oase van rust. Kronkelende paden leiden je langs een grote variëteit van exotische bomen en planten, zwanen en pauwen.

De Baskische keuken

In San Sebastian draait alles om lekker eten en drinken in een gezellige sfeer. Met aparte woorden voor een laat ontbijt, een vroege lunch en een late lunch, kent de Baskische taal dan ook geen drie, maar zes eetmomenten per dag. Niet zo verwonderlijk met alle lekkere vis en zeevruchten uit de Golf van Biskaje en een overvloed aan vlees, wild, groente en peulvruchten uit de Ebro vallei. Spaanse en Franse invloeden zijn er wel, maar door de omliggende bergen en de eigenwijsheid van de Basken heeft de keuken een eigen identiteit behouden.

Jamón Ibérico in Marcato de San Martin
Vismarkt in San Sebastian

Pintxos

Een hapje dat altijd kan zijn pintxos. Traditioneel is een Pintxo een stukje brood met verschillende verse, luxe ingrediënten met een prikker erdoor om het geheel bij elkaar te houden. Na afloop het aantal prikkertjes tellen en afrekenen.

Naast de traditionele pintxo laat de chef tegenwoordig nog veel meer zien. Van simpele warme hapjes zonder stokbrood tot pintxos 2.0. Ware kunstwerken, miniatuur haute cuisine, die in een sterrenrestaurant niet zouden misstaan.

Txikiteo

Het aantal pintxos- barretjes en restaurants in San Sebastian is oneindig. Welke het beste is, is dan ook onmogelijk te zeggen. Daar hebben ze in San Sebastian een oplossing voor gevonden: Een Txikiteo! Tijdens deze gastronomische wandeltocht loop je van pintxobar naar pintxobar.

Naast de enorme keuze aan pintxos heeft iedere bar ook een eigen aanrader of “speciality”, dus variatie genoeg. Uiteraard ontbreekt de wijn ook niet. Txakoli, Rioja, allemaal voor een prijs waardoor je makkelijk een tweede glas neemt. Voorwaarde is wel dat je niet te lang blijft hangen. Hapje, drankje en op naar de volgende bar.

Veel restaurants gaan pas om 21.00 uur open voor het diner, dus je hebt tijd genoeg. Al zal je niet de eerste zijn die het avondeten laat voor wat het is en gewoon tot sluitingstijd door gaat met de Txikiteo.

Pintxobar San Sebastian
Txakoli op traditionele wijze ingeschonken
Warme Pintxo

Txoko

Koken zit de Basken in het bloed. En waar in vele gebieden alleen Mamá in de keuken staat, is koken in Baskenland een mannenaangelegenheid. Ze hebben er zelfs kookclubs voor. Deze Txokos zijn gastronomische broederschappen waar mannen samenkomen om te koken, te socializen en natuurlijk om te eten en te drinken. Traditioneel zijn deze broederschappen gesloten voor vrouwen en buitenstaanders.
Het woord Txoko heeft – hoe kan het ook anders – een visserstraditie. Het verwijst naar de verscholen hoekjes in de haven waar de vissers en de havenmedewerkers bescherming zochten tegen de wind en regen. Uiteraard is dit ook de perfecte plek om iets te eten.

Basque Culinary Center

Dit opleidingsinstituut opende in 2011 haar deuren met als doel het opleiden van een nieuwe generatie aanstormend talent. Op deze manier probeert men het hoge niveau van de Baskische keuken te waarborgen, maar ook de ontwikkelingen op internationaal gebied scherp in het oog te houden.

De gastronomische faculteit is opgericht in samenwerking met de universiteit van Mongragon en een aantal Spaanse top-chefkoks. Met maar één andere gastronomische universiteit in Europa benadrukt dit nog maar eens het succes van de Baskische keuken.

Op het Center worden ook kookcursussen georganiseerd voor enthousiaste (minder getalenteerde) liefhebbers en toeristen.

Vis eten in Getaria
Verse vis van de grill, Getaria

Txakoli

Basken zijn trots op hun eigen wijn: de Txakoli! Deze jonge witte wijn is lekker fris, licht prikkelend en met een zuurtje, waardoor hij goed past bij vette vis zoals tonijn of zoute ansjovis. Van pintxo bar tot en met het beste Michelin sterrenrestaurant, overal staat ‘ie op de kaart. Dus een absolute must drink!

De wijn wordt gemaakt van de Hondarribi Zuri druif en wordt op traditionele wijze van grote hoogte in het glas geschonken zodat alle smaken in een keer vrij komen. Dit kan een wijnglas zijn, maar eigenlijk hoort het een glas te zijn dat vaak wordt omschreven als een bloemvaas! Je drinkt hem vooral koud en door het lage alcoholpercentage van tussen de 9,5 en de 11,5% procent kun je gerust een slokje en een pintxo meer nemen.

Er zijn 3 herkomstgebieden, maar de meeste wijnen komen uit de DO Chacoli de Getaria (Getariako Txakolína) en dan vooral uit de kustplaatsen Getaria en Zarautz ten westen van San Sebastian.

Naar de wijnwinkel

Rioja Blanco

Rioja kent niet alleen rode wijn, maar ook witte. Voor Rioja Blanco mogen verschillende witte druiven worden gebruikt, maar minstens 51% van de wijn moet uit Viura bestaan. Malvasia is een veel gebruikte druif ter aanvulling, maar witte Rioja gemaakt van 100% Viura komt ook steeds meer voor.

Jonge Rioja is een droge fruitige wijn met een smaak van groene appels en een citruszuurtje. Een heerlijke wijn voor op het terras.

Witte Rioja is ook heel geschikt om te laten rijpen op eikenhout. Het maakt de wijn voller en complexer en geeft hem z’n kenmerkende boter- en vanillesmaak. De reserva en gran reserva behoren tot de topwijnen van Spanje.

Naar de wijnwinkel

Rioja

La Rioja is de meest toonaangevende wijnstreek van Spanje. Rode Rioja is meestal een assemblage van verschillende druiven met als belangrijkste Tempranillo, eventueel aangevuld met druiven als Garnacha, Mazuelo en Graciano. De naam Tempranillo is een verwijzing naar het snelle rijpen van de druif.

Rioja is een vrij zachte volle rode wijn, fruitig van smaak en met lichte tannines. Naarmate de wijn langer rijpt (op fles en eikenhout) zal hij complexer worden, meer tannine krijgen en een mooie ronde smaak ontwikkelen.

Halverwege de 19e eeuw verwoeste de druifluis (phylloxera) de meeste Europese wijngebieden. Beschermd door de Pyreneeën bleef Spanje lange tijd hiervan gevrijwaard. Dit leidde ertoe dat veel Franse wijnmakers met hun kennis van wijn naar Spanje trokken om daar hun beroep voort te zetten. Veel wijnmakers uit de Bordeaux streken neer in de Riojastreek en introduceerden de “Bordeaux-methode”. Deze Franse invloed heeft de kwaliteit een flinke stimulans gegeven. Ook de kalk- kleibodem en de hoogte van het gebied (koeler) in combinatie met de trechtervorm van de Ebrovallei maakt het gebied ideaal voor wijnbouw.

Wijnwetgeving

Rioja was de eerste wijnstreek, die de status Denominación de Origen (DO) kreeg. (1925). In 1991 volgde de status van Denominación de Origen Calificada (DOCa), de status voor wijnen van de hoogste kwaliteit.
Het wijngebied is groter dan alleen de gelijknamige provincie La Rioja. Ook delen van Baskenland en Aragon behoren tot dit gebied.

Het Riojagebied bestaat uit 3 subzones:

  1. Rioja Alavesa: Dit gebied ligt ten noorden van de rivier de Ebro in Baskenland. De wijnen staan bekend als de Rioja’s met de meeste finesse en elegantie. De Tempranillo rijpt met een dunnere schil waardoor je veel fruit proeft.
  2. Rioja Alta: Dit gebied ligt ten Zuidwesten van de Ebro. Net zoals Rioja Alavesa ligt Rioja Alta (hoog) op een hoogvlakte van 500 meter boven de zeespiegel. Dit koele klimaat levert een betere kwaliteit op.
  3. Rioja Oriental: In dit lager gelegen gebied ten Zuidoosten van de Ebro is het warmer en natter dan in de bovenstaande gebieden. De wijnen zijn hierdoor rijper en minder subtiel. Voorheen heette dit gebied Rioja Baja. Een andere naam is Oost Rioja.

Een onderdeel van de wijnwetgeving is de rijpingsperiode:

  • DOCa Rioja Joven: Jonge wijn die nooit of heel kort op hout heeft gelegen. Sinds 2017 wordt de term “joven” niet meer gebruikt, waardoor alleen nog Rioja op de fles staat. Het is een frisse en fruitige wijn.
  • DOCa Rioja Crianza: De rode Crianza heeft een minimale rijpingsperiode van 2 jaar waarvan minimaal 1 jaar op eikenhouten vaten.
  • DOCa Rioja Reserva: De rode Reserva heeft een minimale rijpingsperiode van 3 jaar waarvan minimaal 1 jaar op eikenhouten vaten en de rest van de periode op de fles.
  • DOCa Rioja Gran Reserva: De rode Gran Reserva heeft een minimale rijpingsperiode van 5 jaar, waarvan minimaal 2 jaar op eikenhouten vaten en de rest van de periode op de fles.

Voor de witte Rioja en de Rosado (rosé) gelden bovenstaande regels ook, maar zijn minder streng.

Veel bodega’s hanteren eigen richtlijnen voor de ontwikkeling van hun wijn, waarbij ze langere rijpingsperioden hanteren dan minimaal voorgeschreven is. Een trend is ook de rijpingsaanduiding niet meer op de fles te vermelden, maar helemaal te vertrouwen op de goede naam en faam van het wijnhuis.

Naar de wijnwinkel
Uitzicht over baai San Sebastian vanaf Monte Igeldo
Fullscreen-Logo
San Sebastian

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

San Sebastian 43.320744, -1.987367 San Sebastian (Donostia) wervende tekst van een regel of acht dus drie meer in pop up van een regel of acht dus drie meer in popup